Troli masih kosong

1. Sayur-sayuran Kehilangan Nutrien Apabila Dipanaskan Semula
Mitos:Sesetengah orang percaya bahawa memanaskan sayur-sayuran berulang kali boleh memusnahkan nutrien, menjadikannya tidak sihat untuk dimakan. Fakta:- Memanaskan sayur-sayuran sebenarnya boleh meningkatkan ketersediaan nutriennya. Sesetengah sayur-sayuran mengandungi sebatian antioksidan seperti likopena dalam tomato dan beta-karotena dalam lobak merah, yang menjadi lebih mudah diserap oleh badan apabila dipanaskan.
- Sesetengah nutrien, seperti vitamin C, mudah dimusnahkan oleh haba, tetapi tidak hilang sepenuhnya. Memilih kaedah memasak cepat seperti merebus atau mengukus, dan menggunakan sedikit air, boleh membantu meminimumkan kehilangan nutrien.
2. Semua Sayuran Terdedah kepada Kehilangan Nutrien Apabila Dipanaskan
Mitos:Sesetengah orang mungkin berpendapat bahawa semua sayur-sayuran kehilangan khasiatnya apabila dipanaskan. Fakta:- Sebenarnya, setiap sayuran mempunyai tindak balas yang berbeza terhadap pemanasan. Sesetengah sayur-sayuran seperti brokoli dan bayam mengandungi sebatian yang boleh dimusnahkan dengan lebih cepat, manakala sayur-sayuran lain seperti ubi keledek dan kentang mengekalkan khasiatnya dengan baik semasa dipanaskan.
- Mengukus atau memasak sayur dengan api yang perlahan dan untuk masa memasak yang singkat boleh membantu mengekalkan kandungan nutrisinya.